Валута
BGN
  • EUR
  • BGN
Език
промоция доставка
Вижте всички статии

В Коледно настроение ли сте вече?

В Коледно настроение ли сте вече?

               Коледа е един от най-очакваните празници в годината. Децата го свързват с подаръци и лакомства, а възрастните – с почивка от тежките делнични задължения. Нека се отправим на едно Коледно пътешествие и да видим как посрещат празника и в другите страни

 

                         

 

 

      В Австрия се ражда известната коледна песен „Зимна нощ“, изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола“, близо да Залцбург, през 1818 г. Днес тази песен се пее навсякъде по света. В тази страна Коледа е задължително свързана с построяването на яслата, където младият Христос се ражда.

    В Германия приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините се украсяват. И в Германия Коледата е преди всичко семеен празник. На нея се събира цялото семейство и младите идват при старите, колкото и далече да живеят.

    В Индия семействата взаимно си ходят на гости и пеятпесни, свирят на барабан и чинели, а през това време домакините ги черпят със сладки, плодове и им подаряват цветя.

    В Дания четири седмици преди Коледа украсяват венец от борови клонки, в който слагат четири свещи и запалват първата. И така всяка неделя до Коледа палят по една. Първата е неделята на запалването. Втората непременно е посветена на приготвянето на сладкишите.

    В Англия също пеят песни и танцуват в навечерието на Коледа. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете. И са в очакване на Дядо Коледа, който се спуска през комина и оставя подаръците в специално приготвени дълги чорапи, закачени на всяко креватче.

    В Бразилия в началото на декември всеки член от семейството си избира „таен приятел“. Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взима по една – човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.

    У нас
   В миналото преди Коледа започвало да се пости и това се спазвало почти от всички хора, особено по селата. В деня на Коледа приготовленията започвали рано. Домакинята ставала по тъмно и приготвяла много видове постни ястия. Започвало се от питка, боб чорба с сушени сладки чушки, постни сърми и пълнени сушени чушки , ошав със сушени плодове и още много други ястия. Вечерта нареждали ястията на масата, събирало се цялото семейство, казвала се молитва преди вечеря и тогава се разчупвала питката от най-възрастния човек в къщата, подарявали си дребни подаръци и вечерята траела дълго. Късно вечерта на всяка порта тропали коледари с тояги, накичени със сушени плодове и пуканки и пеели коледарски песни. Всяко семейство искало да ги посетят коледари, защото това било за здраве и берекет на семейството. След като свършели песните, домакинята ги дарявала с гевреци.

      В днешно време в повечето семейства кулинарните традиции се спазват, защото вкусната домашна храна е незаменим помощник за допринасяне на уют и коледен дух в празничните дни.

А пък ако искате да разнообразите и да си направите модерна традиция изпробвайте нашата рецепта за Содена питка със сушени домати“.  Пълнените чушки може да направите карфиол или булгур, а рецептите ни са много вкусни – Пълнени чушки с карфиол“ и „Сушени чушки с булгур.

    За коледен десерт може да се доверите на изпробваните рецепти  - „Коледен кейк“, „Панфорте“, „Домашни бисквити“ или „Бързи бисквитени трюфели

      Сушените плосове и зеленчуци са едни от неизменните спътници на трапезата за Бъдни вечер и Коледа!

                           Направете своята Коледа незабравима с продуктите на Серена !

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари