Валута
BGN
  • EUR
  • BGN
Език
промоция доставка
Вижте всички статии

Никулден

Никулден

"Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.” - казва народната приказка

 

 

     Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.
Разбира се, на този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

      Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани. За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство. Според една легенда, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб.
       Според народните поверия именно свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

     По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. 
Е, може и друга риба , но задължително тя трябва да има люспи. 

     Може да пробвате нашето предложение за Пълнена риба“, страхотно ястия със орехи, сушени череши, сушени сливи и ябълки или „Никулденски шаран“ – неповторима комбинация от булгур, орехи и сушени домати.

 Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран - това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника.

Някога на никулденската трапеза задължителен бил рибника (шаран изпечен в тесто) и обтеден хляб (в различните населени места се нарича никулски хляб, колак, боговица, светец), които се осветявали.
Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.
Тъй като Никулден е по време на коледните пости (които свършват на 24 декември), на трапезата освен рибата присъстват и други постни ястия - постни сърми и пълнени сухи чушки с ориз, боб, варена царевица, жито, сушени плодове, печени ядки и други.

Можете да разнообразите като в ориза на сърмите добавите микс ит сушени моркови, сушени домати и сушени чушки на парчета за да станат вкусни и ароматни. Към боб чорбата или печения боб може да добавите пак същия микс от сушени зеленчуци. Пълнените чушки ги направете по- интересни като ги направите с карфиол. Тук имаме чудесна рецепта – „Пълнени чушки с карфиол“. А към тях добавете и „Фокача със сушени домати

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари