Валута
BGN
  • EUR
  • BGN
Език
промоция доставка
Вижте всички статии

СУШЕНИ ЧУШКИ – БЪЛГАРСКАТА ТРАДИЦИЯ

СУШЕНИ ЧУШКИ – БЪЛГАРСКАТА ТРАДИЦИЯ

Сушените чушки са неизменна част от истинската българска кухня. Няма българска домакиня, която да не знае поне няколко рецепти със сушени чушки, които да задоволят и най-изтънченият вкус на всеки добър гастроном

 

 

       Най –хубавото време в България в края на лятото и началото на есента – време за прибиране на реколтата и традициите в тяхното съхранение.

     Низите със сушени чушки е един от малкото поводи или причини за искрена носталгия по изчезващото село, за привързаност към традициите ни, въобще към българската кулинарна история .

      Чушките са най-традиционният българският зеленчук, не само заради нашата привързаност към родното място, но и за разнообразието на кулинарните ни традиции - лютеница във всичките ѝ варианти, сушени чушки за зимата, турший, миш-маш или безумно вкусните сушени чушки с яйца и сирене и  разбира се пълнените сухи чушки – традиция от векове през студените зимни вечери ...

       В България, както и в останалите балкански страни, чушките са пренесени още в началото на ХVІ век по два пътя – от Средиземноморието през Турция и от друга страна през Унгария, където те бързо са се приспособили и превърнали в национален зеленчук. По нашите земи растението също намира благодатни почви и климат и не след дълго става важна стопанска култура.

        Типично българските сортове чушки, сред които и капия, са постигнати и усъвършенствани постепенно от нашите градинари през вековете. Специалистите твърдят, че българските чушки са изгубили връзката си със своите родоначалници от Америка и при специфичните условия на нашата страна са се оформили като един вид ендемични форми с изключителни качества. Може би именно на това дължим съхранената сезонност на капията – явно засега не са открили начин да я отглеждат целогодишно в оранжерии в Холандия, Полша или Италия.

     Едно е безспорно при чушките – и свежи и сушени, те са не само вкусна, но и забележително полезна храна. Наричат ги дори поливитаминен концентрат, или фабрика за витамини.

      Ние в  Серена ЕООД сушим един от най - добрите сортове чушка – Капията. Нито един друг сорт чушки не е с толкова забележителен вкус и текстура при сушене като Капията. Най-хубавото е, че при сушене, нашите чушки загубват само водата си и запазват всички полезни вещества. Нашите чушки имат вкуса на бабините сушени чушки.

     Така, че яжте и гответе чушки в изобилие !

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари