Валута
BGN
  • EUR
  • BGN
Език
промоция доставка
Вижте всички статии

7 причини, поради които орехите трябва да са вашата здравословна закуска

7 причини, поради които орехите трябва да са вашата здравословна закуска

Знаете ли, че орехите са една от най-здравословните храни, които можете да ядете?

Орехите са вкусни и са пълни и с хранителни ползи. Те дори попадат в 10-те най-здравословни съставки за сърцето, най-добрите храни за борба с възпаленията и най-здравословните видове ядки.

 

 

         Орехите са богати на протеини, фибри, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, който можете да вземете със себе си в движение. Те са основна    част от мегаздравословната средиземноморска диета и са най-универсалната храна.

        Ето и някои  ползи за здравето, които ще извлечете, когато похапвате орехи.

        1. Подкрепа за имунната система

Порция от 25-30 грама орехи е пълна с важни хранителни вещества, включително протеини, фибри и магнезий , които са важни за поддържане на имунната система и цялостното здраве. Oрехите са също така добър източник на витамин В6 и отличен източник на мед, които подпомагат функционирането на имунната ни система.

        2. Здравословни мазнини

Орехите са уникални сред ядките, защото съдържат почти изцяло полезни полиненаситени мазнини, включително омега-3 алфа-линоленова (ALA). Всъщност орехите са единствените ядки с високо съдържание на ALA, която се свързва с ползи за здравето на сърцето, мозъка и възпаленията Това е добре да се знае, тъй като омега-3 ALA не може да се произвежда от организма и следователно трябва да идва от храни.

        3. Антиоксиданти

Oрехите имат най-голямо количество полифеноли сред дървесните ядки. Това са антиоксидантни растителни съединения, които могат да играят благоприятна роля за укрепване на здравето по различни начини, включително здравето на сърцето, когнитивното здраве, възпаленията и някои видове рак.

       4. Здраве за червата

Изборът на правилните храни за захранване на чревния микробиом е от ключово значение. Проучванията показват, че орехите могат да бъдат добър избор заради техните пребиотични свойства, които подпомагат здравето на червата и засилват растежа на полезните бактерии.

       5. Когнитивно здраве

Орехите предлагат важни хранителни вещества, които подпомагат здравето на мозъка и научните доказателства сочат, че включването на орехите като част от здравословното хранене може да играе роля в поддържането и подобряването на когнитивното здраве с напредването на възрастта. Например според проучване, публикувано в The Journal of Nutrition, Health & Aging, консумацията на орехи може да помогне за подобряване на резултатите от тестовете за когнитивни функции за памет, концентрация и скорост на обработка на информация при възрастни.

       6. Управление на теглото

Някои храни са полезни за засищане и проучванията показват, че орехите могат да бъдат една от тях. Дългосрочно наблюдателно проучване на Харвардското училище за обществено здраве установява, че увеличаването на дневната консумация на орехи само с половин порция е свързано с по-малко наддаване на тегло и по-нисък риск от затлъстяване.

       7. Многофункционалност и удобство

Съществуват безброй начини да включите орехите в диетата си, а когато става въпрос за здравословно хранене, достъпността е от ключово значение. Орехите са универсална ядка, която се съчетава добре с различни съставки, допринасяйки за различни вкусови (сладки или солени) и текстурни (сурови, препечени или смлени) профили, които помагат за задоволяване на апетита и регулиране на теглото.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари