Валута
BGN
  • EUR
  • BGN
Език
промоция доставка
Вижте всички статии

ВРЕМЕ Е ДА ПОГЛЕДНЕМ ТИКВАТА И ТИКВЕНИТЕ СЕМКИ ПО-ОТБЛИЗО

ВРЕМЕ Е ДА ПОГЛЕДНЕМ ТИКВАТА И ТИКВЕНИТЕ СЕМКИ ПО-ОТБЛИЗО

Тиквата е позната още от дълбока древност – отглежда се повече от три хиляди години!

 

 

 

 

   Тиквата е позната още от дълбока древност – отглежда се повече от три хиляди години. В Древна Гърция издълбаната и изчистена тиква се е използвала като съд за пиене. В Китай навремето тиквите са били издълбавани, пълнени с монети и поставяни в предната част на къщата, за да привличат като талисмани богатството в дома. Пак в древен Китай на младоженците се подарявала тиква като пожелание за плодовитост. В Лаос съществува легенда като тази за Ноевия ковчег, според която местен праведник бил предупреден за предстоящия потоп и той се скрил със семейството си в голяма тиква. Тиквите са били използвани за прогонването на злите духове в Тайланд и Камбоджа. Пак в тези страни те са били прилагани и за лечение на безплодие. В днешно време повече от половината свят е завладян от празника Хелуин.

   В последно време Хелоуин се празнува и в България. Започнал като празник, с който келтите са отбелязвали края на лятото и началото на зимата. На този ден децата се преобличат в страшни костюми и звънят от врата на врата събирайки бонбони. Ако стопанинът откаже да им даде, те му измислят пакост за наказание. Това забавление е известно като „почерпи или ще ти напакостя”(trick-or-treat).

   Тиквата и семките ѝ не са толкова популярни, колкото други природни източници на здраве. Време е хората да погледнат на тиквените семки по -сериозно, заради многото им ползи, които могат да предоставят. Те могат да бъдат бисерът на здравето, който търсят хората.

   Семките от тиква имат големи количества минерали, които включват мед, желязо, манган, магнезий и фосфор.Тези семки са богати на витамин К. Тиквените семки са в състояние да помогнат за понижаване на LDL холестерола в човешкото тяло. Това е така, защото те имат фитостеролови съединения.Тиквените семки насърчават съня и понижават депресията. Това се дължи на присъствието на триптофан в тях, който когато се абсорбира в тялото става серотонин, добър индуктор на сън.

   Тиквените семки съдържат голямо количество цинк, много важен минерал за предотвратяване на остеопороза.Те са и са много добър източник на витамин Е и В витамини. Пълни с протеини, както споменахме по-рано. Те също така намаляват възпаления свързани с артрит. Установено е, че семките от тиква имат способността да предотвратяват образуването на камъни в бъбреците.

    В някои култури тиквените семки се използват като естествено средство за тения и много други паразити. Тиквените семки са идеални за хора, които са изложени на риск от развитие на рак на простатата. Маслото, съдържащо се в тези семки помага за облекчаване на уринирането, свързано с уголемена простата.

   Впреходния сезон между зимата и пролетта много хора се оплакват от проблеми с паметта и внезапно главоболие. Според медиците, най-вероятно това се дължи на изчерпването на запасите от витамини в човешкия организъм и недостиг на магнезий.Тогава на помощ идват тиквените семки, които са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и всички важни незаменими аминокиселини.

   Дефицитът на магнезий, отговорен за някои видове главоболие и нарушения на мозъчната и нервната дейност, може да бъде компенсиран с половин чаша дневно сурови тиквени семки. Магнезият действа съдоразширяващо и регулира дейността на кръвоносните съдове.

  Суровите маслинено зелени ядки са особено богати на мононенаситени мастни киселини - като олеинова киселина, която спомага за намаляване на лошия LDL холестерол и повишава добрия HDL холестерол в кръвта.

    Есен е – дълбайте тикви заради полезните семки или заради усмивките на децата когато направите фенер за Хелуин laughlaughlaugh

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари