Валута
BGN
  • EUR
  • BGN
Език
промоция доставка
Вижте всички статии

Шипката – мултивитамин

Шипката – мултивитамин

Шипката е позната като "Фабрика за витамини".По разнообразие и количество на витамини, шипките превъзхождат всички растения у нас. Отделно плодовете съдържат захари, лимонена и ябълчна киселина, целулоза, пектин, етерични масла. Богати са на минерални соли.Използва се за направата на различни мармалади,сиропи,чайове,и най-вече от медицината заради високото си съдържание на витамин С

 

 

 

        Още в древни времена хранителните и лечебни свойства на шипката са били познати на хората. С настойка от плодовете на шипка са се лекували язви и стомашни проблеми, очни заболявания, сърдечни заболявания, а маслото от семената било изпозлвано за изгаряния и настинки.

Изследвания на швейцарски учени потвърждават, че още в древни времена, местните жители са правели от плодовете и люспите на шипката подправки, които използвали в храната.

В днешни времена, учените знаят за този дар на природата и всички негови химични и лечебни свойства, посредством науката. Затова шипката не е гост в нашия дом, а неизменен спътник на всяко семейство. Плодът й се използва не само, като храна, но и като лековито средство, а най-точно казано като изцерителен продукт.

Трудно е да се каже какво няма в шипката. Нейните хранителни качества се обуславят от съдържанието на най-разнообразни активни вещества.

Меката ядивна част е 66 % от плода. Той съдържа (средно) 4,1 % белтъци, 24,6 % захар и захарни вещества, в това число влизат глюкозата, фруктоза и захароза. Киселината в шипката, основно ябълкова и лимонена е 3,3 %, а полезния пектин – до 25 %.

По съдържание на витамин С, шипката заема първо място сред всички плодове. Съдържанието на витамин С в шипката е 50 пъти по-високо, отколкото в лимоните и портокалите, 100 пъти повече, отколктоо в ябълките и 10 пъти повече отколкото в ягодите.

Шипката е един от най-богатите на витамини плодове и по съдържание на витамин Р (заема първо място сред плодовете и зеленчуците). В нея се съдържат значително количество на витамини от цялата група Р. Освен това плода съдържа и витамини К, Е, B1 и В12. Ето защо шипката се препоръчва при радиационни увреждания, хипертония и атеросклероза, заболявания на щитовидната жлеза, черния дроб, бъбреците и пикочния мехур, стомаха и червата, анемия и атеросклероза.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари